Brittiystävät ry - British Shorthair Association in Finland

Brittiläinen -
kissamaailman kiltti jättiläinen

Brittiläinen on - kuten nimestäkin voi päätellä - kotoisin Englannista. Näitä silloisia paikallisia "maatiaiskissoja" oli jo 1800-luvulla Brittein saarilla lähes joka taloudessa pitämässä huolta siitä, etteivät hiiri- ja rottakannat päässeet lisääntymään.

Maailman ensimmäinen kissanäyttely järjestettiin vuonna 1871, ja brittiläisiä esiteltiin siellä. Erityisesti sininen lyhytkarva herätti ihastusta paikallisissa kasvattajissa. Muiden maiden kissankasvattajat ihastuivat myös britin tyyppiin ja pehmeään turkkiin, joten brittejä alettiin kasvattaa myös saarivaltion ulkopuolella. Tällä hetkellä britti on yksi suosituimpia kissarotuja maailmassa.

Rodunomainen britti

Brittiläinen on kookas kissa. Rodunomaisen britin tunnistaa parhaiten paksuista poskista, pienistä pyöreistä korvista sekä leveästä, jyhkeästä vartalosta. Urokset saattavat kasvaa lähes kymmenkiloisiksi, ja naaraat 4-5-kiloisiksi. Kiima-ajat verottavat kissojen painoa tiettyinä aikoina vuodesta, jolloin painonpudotukset voivat olla merkittäviä. Ei kuitenkaan ole olemassa käsitettä "ruipelo britti", vaan britin tulisi olla aina pyöreä ja vankka. Raajojen tulisi olla vankat ja lyhyet, tassujen pyöreät. Kissan tulisi olla joka suhteessa PYÖREÄ. Oli se sitten uros tai naaras. Brittiläisen tulee myös vahvasti erottua omana rotunaan exoticin (lyhytkarvainen persialainen) sekä eurooppalaisen lyhytkarvakissan välistä.

Brittien väri

Brittejä löytyy nykypäivänä jo lähes kaikissa väreissä. On yksiväristä, tiikeriä, täplikästä, tabbya, kilpikonnakuvioista, valkolaikkuista, hopeanhohtoista sekä naamiota. Kaikista omin väri britille on kuitenkin sininen. Olethan nähnyt ihanan Sheba-mainoksen, jossa suloinen brittityttö puskee kehräten omistajaansa. Sininen britti on käsite myös muualla maailmassa, ja esim. USA:ssa sitä kutsutaan ikään kuin omana rotunaan British Blueksi.

Brittien saatavuus vaihtelee. Välillä perinteisen värisiä brittejä on huonosti saatavilla, sillä uudet "muotivärit" innoittavat kasvattajia keskittymään pelkästään niihin. Nämä uudet värit eivät välttämättä ole niitä kysytyimpiä, eikä vähiten siksi, että kissat ovat usein muita värejä pienempiä ja tyypiltään heikompia. Se taasen johtuu siitä, että kissat eivät vielä ole valmiita", eli tyypin ja karvanlaadun kehittely on kesken. Uusia värejä kehiteltäessä on jouduttu risteyttämään brittejä muiden rotujen kanssa, joten se luonnollisesti vaikuttaa kissojen ulkonäköön.

Monien värien kohdalla saamme odottaa vielä pitkään että ne alkaisivat täyttää täysin brittiläisen rotumääritelmän vaatimukset.

Brittiläisen luonne

Luonteeltaan brittiläinen on suhteellisen itsenäinen kissa. Se pärjää hyvin ainoana kissana perheessä, mutta tulee myös toimeen lajitovereidensa kanssa. Britti on hyvin seurallinen ja toimelias ja se pärjää hyvin muiden kotieläinten, kuten koiran kanssa. Britistä saat ikuisen ystävän, joka palvoo sinua katseellaan ja hellyydenosoituksillaan.

[Brittiläisen standardi]


Neuvonta

Minna Kaukolampi, gsm 050 3360178 [mkaukolampi@hotmail.com]

 

 

[Hallitus] [Brittiuutiset] [Brittiläinen] [Standardi]
[Kasvattajat - Breeders] [Siitosurokset - Studs]
[Pentuvälitys - Kittens for sale]
[Etusivu - Homepage]